Ingredients:
Mig kg
d’arròs
Mig kg de costelles de vedella
Mig kg de costelles de porc
Un pit de pollastre o de gallina
Una cuixa de pollastre
Dos botifarres de ceba (també se n’hi poden posar
de carn)
Dos xoriços (poden ser de tipus cantimpalo)
Un quart de kg de cigrons (prèviament posats a
remulla)
Una carlota
Una xirivia
Un os de pernil
Sal
(per a les pilotes salades)
Un kg de carn capolada de porc
Un o 2 ous
Galeta capolada
Un polsim de canyella
Un grapat de pinyons
Pebre roig
Sal
(per a les pilotes dolces)
Un quart de kg d’ametla mòlta
Galeta capolada
Sucre
Dos cullerades de sagí
Canyella
Una corfa de llima ratllada
Un rovell d’ou (opcionalment, també la clara)
Preparació:
Amb els ingredients indicats, feu les pilotes salades i les dolces (aquestes darreres se solen fer per Sant Blai) i reserveu-les.
Amb els ingredients indicats, feu les pilotes salades i les dolces (aquestes darreres se solen fer per Sant Blai) i reserveu-les.
Netegeu la carn i les verdures i poseu-les dins una
olla. Poseu-hi també els cigrons que hauran estat a remulla una nit
abans. Ompliu-la d’aigua i poseu-la a bollir (poseu prou aigua per a
aprofitar el brou en acabant). Una vegada arrenque el bull, afegiu-hi les
pilotes salades (no les dolces!) i deixeu-ho bollir tot a foc mitjà almenys
dues hores. És recomanable fer-ho d’un dia per a un altre, així el brou s’amera
de tots els gusts. Amb aquest procediment, una vegada cuit tot el contingut,
tenim un putxero o una olla típica de les comarques centrals
valencianes.
En una cassola de fang
poseu-hi l’arròs i escampeu-l’hi uniformement. Damunt col·loqueu-hi la carn,
els embotits, els cigrons, les pilotes salades i ara també les dolces.
Preescalfeu el forn de 180º a 200º una estona
abans. Aboqueu el brou bullent dins la cassola de fang, remullant pertot arreu.
Tot seguit introduïu la cassola dins el forn calent i deixeu-la fins
que es coga l’arròs ―ha de quedar eixut― i fins que per dalt es rossege (per
això, el nom del plat!). En un forn mig potent pot estar a punt en 30 o 40 min.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada