diumenge, 1 de març del 2015

Cassola de Quaresma



 Ingredients:

400 g d'arròs.
Tres manollets d'alls tendres.
500 g de faves tendres.
Cinc carxofes.
400 g d’abadejo dessalat.
Safrà.
Una mica de farina.
Oli d'oliva.
Sal.

Preparació:

En primer lloc, tallem l’abadejo en trossos regulars, l’enfarinem, i en una cassola de fang adequada el sofregim en oli d'oliva fins que daure, i el reservem.
Tallem les carxofes i els alls tendres, i juntament amb les faves ho sofregim tot en el mateix oli que l’abadejo.
Quan prenguen color, afegim l'arròs i el sofregim també amb les verdures, removent-ho sense parar amb una cullera de fusta. Quan estiga, afegim aigua i pugem el foc. En aquest moment, posem el forn a calfar a 200º.
Quan l'aigua comence a bullir, agreguem l’abadejo per la superfície de la cassola, afegim uns brins de safrà, rectifiquem de sal, i traiem la cassola del foc introduint-la en el forn prèviament calfat. Una hora més tard, podrem gaudir d'una deliciosa Cassola de Quaresma.
Recordeu que l'aigua sempre ha de ser aproximadament el doble que l'arròs, però no hi ha problema amb l'arròs al forn, doncs en estar sofregit l'arròs ja no es passa ni es pega, per la qual cosa no és necessari vigilar el punt de cocció ni el nivell de brou encara que se'ns vaja una miqueta la mà.

 

Arròs de cigrons eixuts amb llonganisses

Ingredients:

250 g de cigrons en remull 12 hores
Mig kg d'arròs
Quatre botifarres de ceba i 2 o tres llonganisses tallats a trossos
oli
colorant (optatiu)
sal
un pimentó xoricero sec (optatiu)
sis dents d'all grans o una cabeça d'alls.

Elaboració:

En cassola de fang es fregeix abundant oli d'oliva verge amb els alls i si escau el pimentó sec. Es passen per la cassola les botifarres i llonganisses tallades per la meitat, es reserven i s'afigen els cigrons cuits.
Finalment s'afig l'arròs i se li dóna unes voltes.
S'afig el brou d'haver cuit els cigrons (pots utilitzar brou de bullit o de pollastre, però llavors perdrem la màgia de la senzillesa de la recepta).
Es deixa 10 al foc i s'afigen les botifarres i després uns altres 10 al forn. (també pot ser 20 minuts de forn, o 30 si no hem precalfat a 200 graus)

Arròs de cigrons eixuts

Ingredients:

250 g de cigrons en remull durant dotze hores
Mig kg d'arròs
4 botifarres de ceba.
oli,
colorant (optatiu),
una tomaca ratllada (optatiu)
sal
una cabeça d'alls.



Elaboració:

En cassola de fang es frig abundant oli d'oliva verge amb la cabeça d'alls. Es passen per la cassola les botifarres, es reserven i s'afigen els cigrons cuits.
Finalment s'afig l'arròs i se li dóna unes voltes. Es col·loquen les botifarres d'adorn.
S'afig el brou d'haver cuit els cigrons (pots utilitzar brou de bullit o de pollastre, però llavors perdrem la màgia de la senzillesa de la recepta).
Es deixa 10 al foc i 10 al forn. (també pot ser 20 minuts de forn, o 30 si no hem precalfat a 200 graus).